Πώς να αντιμετωπίζετε σωστά τις αγχωτικές καταστάσεις

Αντιμετώπιση του άγχους σωστά

Είναι απολύτως απαραίτητο να μπορείς να επηρεάζεις τους άλλους τόσο στη δουλειά όσο και στην ιδιωτική ζωή, καθώς και να μπορείς να μεταφέρεις την άποψή σου. Αλλά γιατί τα επιχειρήματά μας μερικές φορές φαίνονται ατελέσφορα και η συμπεριφορά μας συνάντησε απόρριψη; Αυτό οφείλεται στη λειτουργικότητα του εγκεφάλου μας. Ένας από τους λόγους που σας εμποδίζουν να δημιουργήσετε μια σχέση με άλλα άτομα μπορεί να σας φαίνεται λίγο περίεργος. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι εν μέρει ζώο. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι άνθρωποι ενεργούμε περισσότερο ενστικτωδώς παρά ορθολογικά σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από τρεις ξεχωριστές περιοχές του εγκεφάλου.

Η φύση έχει περάσει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να τελειοποιήσει τον εγκέφαλό μας. Ωστόσο, δεν έχει αντικαταστήσει τις παλιές περιοχές του εγκεφάλου, αλλά μάλλον τις επέκτεινε όλο και περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι σήμερα έχουν τρεις διαφορετικές περιοχές στον εγκέφαλο, η καθεμία με τη δική της συγκεκριμένη δουλειά να κάνει. Ο ένας εγκέφαλος επικεντρώνεται στη λήψη μιας απόφασης «να φύγει ή να πολεμήσει», ο δεύτερος εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματα και ο τρίτος, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, είναι υπεύθυνος για την ορθολογική λογική.

Τις περισσότερες φορές, αυτό το σύστημα αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό, επειδή κάθε ένα από τα μέρη του λειτουργεί τέλεια. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν όταν αυτές οι τρεις περιοχές του εγκεφάλου παρεμβαίνουν η μία στην εργασία της άλλης, κάτι που μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Σε τέτοιες στιγμές, ο συναισθηματικός αισθητήρας, η αμυγδαλή, ενεργοποιείται στον εγκέφαλο, προκαλώντας τη λεγόμενη κατάληψη της αμυγδαλής. Σε τέτοιες καταστάσεις, ο εγκέφαλος φαίνεται να διαιρείται και τα τρία μέρη του αρχίζουν να δρουν ανεξάρτητα. Εκείνη τη στιγμή γίνεσαι άνθρωπος, θηλαστικό και ερπετό ταυτόχρονα. Αλλά δεν είναι αυτό το πραγματικό πρόβλημα.

Καθώς ο ενθουσιασμός αυξάνεται, ο εγκέφαλος των ερπετών που χρονολογείται πριν από 245 εκατομμύρια χρόνια και είναι εκπαιδευμένος να «παλεύει ή να τρέχει» αρχίζει να σας ελέγχει όλο και περισσότερο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε πλέον να αξιολογήσετε την κατάσταση. σωστά. Η αμυγδαλή σας αναγκάζει να απαντήσετε με αρχαίους και αυτόματους τρόπους. Δεν μπορείς πια να συγκεντρωθείς, τα συναισθήματα είναι ανεξέλεγκτα και μπορείς να συμπεριφέρεσαι μόνο πρωτόγονα από εκείνη τη στιγμή.

Αυτό γρήγορα οδηγεί στο σχηματισμό ενός φαύλου κύκλου, όσο λιγότερο ορθολογικά ενεργείτε, τόσο πιο ενθουσιασμένη γίνεται η αμυγδαλή. Πολύ γρήγορα, οι άλλες δύο περιοχές του εγκεφάλου παραμένουν εκτός διαδικασίας. Με άλλα λόγια, δεν είσαι πλέον σε θέση να σκέφτεσαι λογικά σαν άνθρωπος. Αντίθετα, αισθάνεστε απλώς στριμωγμένοι και προσπαθείτε είτε να ξεφύγετε από την κατάσταση είτε να επιτεθείτε στους ανθρώπους που σας έφεραν στην κατάσταση με κάποιο τρόπο.

Φυσικά, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στον σύγχρονο κόσμο από ό,τι στους προϊστορικούς χρόνους, όταν ο εγκέφαλος ανέπτυξε αυτά τα ένστικτα.

Ωστόσο, το νευρικό σας σύστημα ενδιαφέρεται πολύ λίγο. Δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ ενός τυραννόσαυρου και ενός αφεντικού τύραννου. Αν και η αμυγδαλή δεν σας αναγκάζει να βγείτε έξω από το δωμάτιο ουρλιάζοντας και ουρλιάζοντας ή χτυπώντας το αφεντικό σας στο κεφάλι με ένα ραβδί, θα σας κάνει να επιλέξετε ενστικτωδώς μία από τις δύο στρατηγικές, που δυστυχώς και οι δύο θα ήταν λάθος. Το πρώτο είναι η επιθυμία να ξεφύγουμε από την κατάσταση, είναι η στρατηγική της αποφυγής και της αδράνειας, η παντελής έλλειψη επιρροής. Γίνεστε εντελώς αδρανείς και άτονοι όταν θα ήταν πολύ πιο λογικό να αναλάβετε δράση. Παραδίνεσαι, αποφεύγεις να πάρεις μια απόφαση ή μια επιλογή, αποφεύγεις να ρισκάρεις.

Η δεύτερη στρατηγική σχετίζεται με τη μάχη.

Ακολουθώντας την, προσπαθείτε να πιέσετε, να πείσετε, να πείσετε ή να αναγκάσετε τον αντίπαλο να ενεργήσει σύμφωνα με τα συμφέροντά σας. Ωστόσο, δεν θα μπορείτε να επηρεάσετε κανέναν με αυτό, επομένως θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε αυτήν την πρακτική με κάθε κόστος. Εστιάζοντας πλήρως στους φόβους, το άγχος και τον θυμό σας, η αμυγδαλή διεγείρεται όλο και περισσότερο.

Ωστόσο, εάν εστιάσετε στα συναισθήματα των άλλων, μπορείτε να αφήσετε τον αέρα και να αρχίσετε να αλληλεπιδράτε.

Η ιστορία του Mark δείχνει πώς μπορεί να είναι χτισμένη η επικοινωνία σε μια δύσκολη κατάσταση. Αν και ο Mark εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, είναι αρκετά ντροπαλός από τη φύση του. Πριν από μερικά χρόνια ήταν τόσο ντροπαλός που συνήθως έμενε μόνο λίγες ώρες σε κάθε πάρτι και μετά ζητούσε από τη γυναίκα του να πάει σπίτι. Αυτό δεν ήταν ακριβώς χρήσιμο, φυσικά, και ούτε η γυναίκα του άρεσε.

Ένα βράδυ ο Mark αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό, ήθελε να μιλήσει σε τουλάχιστον τρεις καλεσμένους και να προσπαθήσει να κάνει αυτή την επικοινωνία ευχάριστη. Ο Mark δεν είχε ιδέα πού θα οδηγούσε αυτό το πείραμα. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ωστόσο, μπόρεσε να έχει μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με πέντε καλεσμένους του πάρτι. Τρεις από αυτούς είχαν αποδειχθεί ότι ήταν πολύ ωραίοι άνθρωποι για να μιλήσουν. Δήλωσαν ότι βρήκαν τη συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα και θα ήθελαν να συνεχίσουν τη γνωριμία. Όταν ο Μαρκ τελικά έφυγε από το πάρτι, αναρωτήθηκε γιατί αυτή η βραδιά ήταν τόσο διαφορετική από ότι συνήθως. Τότε συνειδητοποίησε ότι αυτή τη φορά, αντί να μείνει στο συνηθισμένο του σύστημα νευρικότητας και έντασης, εστίασε στις πληροφορίες του άλλου και έτσι έγινε καλός ακροατής και ενδιαφέρον συνομιλητής για το άλλο άτομο.

Αφού το συνειδητοποίησε, ένιωσε μια αίσθηση γαλήνης και ασφάλειας και σταδιακά απέκρουσε τη συστολή του.